Πρόκειται για εν τω βάθει μάλαξη των μυών με διάφορους χειρισμούς με τα χέρια [γλιστρήματα, θωπείες, δακτυλικές πιέσεις, ζυμώματα κλπ]. Σκοπός είναι η βελτίωση της ελαστικότητας των μυών, η πρόληψη και αντιμετώπιση μυϊκών σπασμών ή trigger points και η καλύτερη στάση και κίνηση [χωρίς πόνο]. Μπορεί να σταθεί μόνη της σαν παρέμβαση ή σε συνδυασμό με φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις να προσφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα.
Θεραπευτική Μάλαξη καλείται κάθε μέθοδος μάλαξης που αποσκοπεί σε αντιμετώπιση πόνου, διαταραχών των μυών, η οποία προσπαθεί να αποκαταστήσει την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος στον άνθρωπο.
Κάτω από αυτήν την “ονομαστική ομπρέλα” χρησιμοποιούμε πάμπολλες μεθόδους και τεχνικές χειρισμών με τα χέρια, κάποιες από τις οποίες θα ξεχωρίσουμε και εξηγήσουμε πληρέστερα παρακάτω. Η μάλαξη που αποσκοπεί στην θεραπεία των μαλακών ιστών προϋποθέτει την άριστη γνώση και εξοικείωση του Θεραπευτή με την ανατομία και φυσιολογία του σώματος γενικότερα και του Μυϊκού Συστήματος καθώς και των Συνδέσμων ειδικότερα.
Ένας Φυσικοθεραπευτής κατέχει επιπλέον, εμπεριστατωμένη γνώση πάνω στην κινησιολογία του ανθρώπινου σώματος. Γνωρίζει τους μηχανισμούς επιβάρυνσης των ιστών και των αρθρώσεων και έτσι μπορεί να αναγνωρίσει και αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την εστία του πόνου.
Ο ελληνικός όρος είναι μυοπεριτοναϊκά σημεία πυροδότησης. Trigger points.
Είναι ενεργά σημεία στην μυοπεριτονία, [μια δεσμίδα / μια τεταμένη ζώνη] μυϊκής υπερδραστηριότητας.. Μπορεί να είναι ενεργό και να προκαλεί πόνο στην ίδια περιοχή ή αντανακλαστικά σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος είτε συνέχεια είτε μετά από εφαρμογή πίεσης τοπικά αλλά, μπορεί και να είναι ανενεργό. Είναι ουσιαστικά ο μηχανισμός συνεχόμενης σύσπασης σε ένα μυ που είναι “παγιδευμένος” σε θέση βράχυνσης. Σχηματίζονται από επαναλαμβανόμενους μικρο-τραυματισμούς [σύνδρομο υπέρχρησης], από κακή στάση σώματος, από ψυχολογικό στρες [μυϊκός σπασμός], από άμεσο τραυματισμό, από αδράνεια [ένα σώμα που δεν κινείται καθόλου].
Γιατί χρήζουν αντιμετώπισης.
Ένα trigger point ενεργό [που παρουσιάζει πόνο δηλαδή] μπορεί να προκαλέσει περιορισμό στο φυσιολογικό εύρος [κινητικότητα] μιας άρθρωσης, να επηρεάσει τα κινητικά μας πρότυπα, να αλλάξει τον βαθμό λειτουργικότητάς μας. Για παράδειγμα, ένα TrP στην άνω μοίρα του Τραπεζοειδή ή του Αυχενικού Σπληνιοειδή , αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να περιορίσει την ικανότητα να στρέφουμε το κεφάλι αποτελεσματικά, μπορεί ας πούμε να συναντάμε δυσκολία στο να στρίψουμε το κεφάλι για να παρκάρουμε το αυτοκίνητο σε μια θέση πάρκινγκ. Τα ίδια TrPs μπορεί να είναι αίτια κεφαλαλγίας [πονοκεφάλου].
Επικοινωνήστε μαζί μου μέσα από την Φόρμα Επικοινωνίας του AskYourPhysio για να επωφεληθείτε από μια Δωρεάν Κατ’οίκον Αξιολόγηση. Θα ενημερωθείτε λεπτομερώς για τις επιλογές αποκατάστασης και τι μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την βέλτιστη αυτονομία και λειτουργικότητά σας με φυσικοθεραπεία κατ οίκον στην Θεσσαλονίκη.