AskYourPhysio

Θεραπευτική Μάλαξη

Πρόκειται για εν τω βάθει μάλαξη των  μυών με διάφορους χειρισμούς με τα χέρια [γλιστρήματα, θωπείες, δακτυλικές πιέσεις, ζυμώματα κλπ].  Σκοπός είναι η βελτίωση της ελαστικότητας των μυών, η πρόληψη και αντιμετώπιση μυϊκών σπασμών ή trigger points και η καλύτερη στάση και κίνηση [χωρίς πόνο]. Μπορεί να σταθεί μόνη της σαν παρέμβαση ή σε συνδυασμό με φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις να προσφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα.

Θεραπευτική Μάλαξη καλείται κάθε μέθοδος μάλαξης που αποσκοπεί σε αντιμετώπιση πόνου, διαταραχών των μυών, η οποία προσπαθεί να αποκαταστήσει την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος στον άνθρωπο. 

Κάτω από αυτήν την “ονομαστική ομπρέλα” χρησιμοποιούμε πάμπολλες μεθόδους και τεχνικές χειρισμών με τα χέρια, κάποιες από τις οποίες θα ξεχωρίσουμε και εξηγήσουμε πληρέστερα παρακάτω. Η μάλαξη που αποσκοπεί στην θεραπεία των μαλακών ιστών προϋποθέτει την άριστη γνώση και εξοικείωση του Θεραπευτή με την ανατομία και φυσιολογία του σώματος γενικότερα και του Μυϊκού Συστήματος καθώς και των Συνδέσμων ειδικότερα. 

Ένας Φυσικοθεραπευτής κατέχει επιπλέον, εμπεριστατωμένη γνώση πάνω στην κινησιολογία του ανθρώπινου σώματος. Γνωρίζει τους μηχανισμούς επιβάρυνσης των ιστών και των αρθρώσεων και έτσι μπορεί να αναγνωρίσει και αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την εστία του πόνου.

 • Κλασική Μάλαξη : με χειρισμούς όπως επιπολής και εν τω βάθει γλιστρήματα, θωπείες, πιέσεις, πλήξεις, δονήσεις, ζυμώματα, ανατρίψεις, δακτυλικές πιέσεις, μετατοπίσεις κ.α. Λειτουργεί αναγνωριστικά, ως προς την εστία του προβλήματος και στη συνέχεια προκαλεί μια ευεργετική υπεραιμία στους υποκείμενους μαλακούς ιστούς [μύες, σύνδεσμοι, περιτονίες] . Πληροφορεί τον Θεραπευτή ως προς την αποκρισιμότητα των ιστών στους χειρισμούς του και αν είναι απαραίτητο να εφαρμόσει και επιπλέον συμπληρωματικές μεθόδους για καλύτερα αποτελέσματα.

 

 • Λειτουργική Μάλαξη : functional massage techniqueείναι τεχνική μάλαξης που συνδυάζει χειρισμούς μάλαξης στην περιοχή του τένοντα [σημείο πρόσφυσης μυός στο οστό] και της γαστέρας [συσταλτό μέρος μυός] ταυτόχρονα με παθητική, ρυθμική κινητοποίηση της εμπλεκόμενης άρθρωσης, από τον Φυσικοθεραπευτή. Ο συνδυασμός παθητικών κινήσεων [διάτασης του ιστού] με την εφαρμογή πίεσης / αποσυμπίεσης αυξάνει την διατασιμότητα των υποκείμενων μαλακών ιστών, βελτιώνει το εύρος κίνησης στην άρθρωση και αντιμετωπίζει τον πόνο.

 

 • Μάλαξη Εγκάρσιας Τριβής :πρόκειται για μια τεχνική που εφαρμόζεται όταν θέλουμε να ενισχύσουμε την επούλωση και αναγέννηση του κολλαγόνου στους ιστούς [μετά από κάκωση, έγκαυμα, οποιουδήποτε είδους τραυματισμό που διαταράσσει είτε την συνέχεια του δέρματος είτε των υποκείμενων μαλακών ιστών]. Η εφαρμογή κάθετης – προς τις ίνες – πίεσης δεν επιτρέπει στις ίνες του κολλαγόνου να ενωθούν χιάζοντας, αποτρέπει έτσι τη δημιουργία συμφύσεων και ουλώδους ιστού. Η τεχνική αυτή βελτιώνει την αιματική κυκλοφορία στους υποδόριους [κάτω από το δέρμα δηλαδή] ιστούς καθώς και την μεταξύ τους κινητικότητα  [δέρμα – περιτονία – μυς]. Επιφέρει αναλγησία στην περιοχή, καλύτερη ελαστικότητα και κινητικότητα.

 

 • Μυοπεριτοναϊκή Απελευθέρωση :Myofascial-MassageΑς ξεκινήσουμε από το τι είναι η περιτονία. Περιτονία είναι ο συνδετικός ιστός που “αγκαλιάζει” και βρίσκεται ανάμεσα στους μαλακούς ιστούς [μυς, τένοντες, συνδέσμους] και τα εσωτερικά μας όργανα. Φανταστείτε το σαν σάκους [τα λεγόμενα έλυτρα] που περικλείουν / συγκρατούν αυτούς τους ιστούς και εντοπίζονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Η περιτονία επηρεάζεται από τις συνήθειες της στάσης και της κίνησής μας. Όταν έχουμε περιορισμένη φυσική δραστηριότητα και δεν κινούμε τις αρθρώσεις μας στο πλήρες εύρος τους, προκαλούνται συμφύσεις στα στρώματα της περιτονίας και των μυών. Η τεχνική έχει κύριο στόχο της διάταση της περιτονίας με την εφαρμογή ελεγχόμενης και εντοπισμένης ελκτικής δύναμης πάνω στο δέρμα, προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Επιδρά θετικά στον νευρικό ιστό και το αγγειακό σύστημα λόγω του σταθερού, αργού μηχανικού ερεθίσματος της πίεσης.

 

 • Θεραπεία Trigger Point :trigger-points

  Ο ελληνικός όρος είναι μυοπεριτοναϊκά σημεία πυροδότησης. Trigger points. 

  Είναι ενεργά σημεία στην μυοπεριτονία, [μια δεσμίδα / μια τεταμένη ζώνη] μυϊκής υπερδραστηριότητας.. Μπορεί να είναι ενεργό και να  προκαλεί πόνο στην ίδια περιοχή ή αντανακλαστικά σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος είτε συνέχεια είτε μετά από εφαρμογή πίεσης τοπικά αλλά, μπορεί και να είναι ανενεργό. Είναι ουσιαστικά ο μηχανισμός συνεχόμενης σύσπασης σε ένα μυ που είναι “παγιδευμένος” σε θέση βράχυνσης. Σχηματίζονται από επαναλαμβανόμενους μικρο-τραυματισμούς [σύνδρομο υπέρχρησης], από κακή στάση σώματος, από ψυχολογικό στρες [μυϊκός σπασμός], από άμεσο τραυματισμό, από αδράνεια [ένα σώμα που δεν κινείται καθόλου]. 

  Γιατί χρήζουν αντιμετώπισης. 

  Ένα trigger point ενεργό [που παρουσιάζει πόνο δηλαδή] μπορεί να προκαλέσει περιορισμό στο φυσιολογικό εύρος [κινητικότητα] μιας άρθρωσης, να επηρεάσει τα κινητικά μας πρότυπα, να αλλάξει τον βαθμό λειτουργικότητάς μας. Για παράδειγμα, ένα TrP στην άνω μοίρα του Τραπεζοειδή ή του Αυχενικού Σπληνιοειδή , αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να περιορίσει την ικανότητα να στρέφουμε το κεφάλι αποτελεσματικά, μπορεί ας πούμε να συναντάμε δυσκολία στο να στρίψουμε το κεφάλι για να παρκάρουμε το αυτοκίνητο σε μια θέση πάρκινγκ. Τα ίδια TrPs μπορεί να είναι αίτια κεφαλαλγίας [πονοκεφάλου].

Επικοινωνήστε μαζί μου μέσα από την Φόρμα Επικοινωνίας του AskYourPhysio για να επωφεληθείτε από μια Δωρεάν Κατ’οίκον Αξιολόγηση. Θα ενημερωθείτε λεπτομερώς για τις επιλογές αποκατάστασης και τι μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την βέλτιστη αυτονομία και λειτουργικότητά σας.