AskYourPhysio

Ισχιαλγία / Οσφυαλγία

Στην αγγλική βιβλιογραφία περιγράφεται με τους όρους Sciatica ή Low Back / Leg Pain. Οι δύο αυτοί όροι επί της ουσίας δεν είναι πάθηση, αλλά υποδεικνύουν το σύμπτωμα [άλγος = πόνος, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αδυναμία] καθώς και την περιοχή [ισχιαλγία = γλουτοί, μηροί, γάμπα και οσφυαλγία = οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης] όπου αυτά εκδηλώνονται.

Ισχι-αλγία σημαίνει άλγος = πόνος στο ισχίο ενώ, οσφυ-αλγία σημαίνει άλγος = πόνος στην οσφύ [οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, αυτό που πολύ απλά ονομάζουμε μέση]. 

Οι αιτίες που προκαλούν τώρα αυτές τις δύο καταστάσεις μπορεί να είναι πολλές. 

  • Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου
  • Σπονδυλική Στένωση
  • Σπονδυλολίσθηση
  • Κάκωση Σπονδυλικής Στήλης
  • Σύνδρομο Απιοειδούς
  • Όγκοι Σπονδυλικής Στήλης

Ορισμένοι χρησιμοποιούν τον όρο Ριζοπάθεια και εννοούν ότι ο ασθενής  εκτός από οξύ πόνο, αισθάνεται και μούδιασμα / μυρμήγκιασμα, αδυναμία. Ο όρος αυτός υποδεικνύει συμπίεση / ερεθισμό / φλεγμονή νευρικής ρίζας σε κάποιο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης. 

Η Οσφυϊκή Ριζοπάθεια λοιπόν – γνωστή περισσότερο σαν Ισχιαλγία / Οσφυαλγία – συμβαίνει όταν κάποιο νεύρο στην Οσφυϊκή Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης ερεθίζεται ή τραυματίζεται ή συμπιέζεται

Η κατάσταση αυτή προκαλεί συμπτώματα όπως

  • πόνο,
  • μούδιασμα 
  • μυρμήγκιασμα

στην περιοχή της μέσης [οσφυϊκή μοίρα], του ισχίου [μηρός], στο γόνατο ή και την ποδοκνημική.

Ο Φυσικοθεραπευτής θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην κλινική εικόνα του κάθε ασθενή! Που σημαίνει πως στο οξύ στάδιο – πρώτες 24 με 48 ώρες – θα σας συστήσει να αποφύγετε να σηκώνετε βάρη, να μην περιορίσετε εντελώς τον εαυτό σας στο κρεβάτι, γιατί έχει αποδειχθεί πως η πλήρης ακινησία εντείνει τα συμπτώματα αντί να τα βοηθάει, θα σας προτρέψει να κάνετε μικρές βόλτες [κοντινές διαδρομές γύρω από το σπίτι σας]. Μπορεί ακόμα να σας συστήσει να εφαρμόζετε κρύα / ζεστά επιθέματα στην περιοχή μέσα στη μέρα, να μιλήσετε με τον γιατρό σας για αναλγητικά φάρμακα κ.ο.κ. 

Η Φυσικοθεραπευτική μυοσκελετική Αποκατάσταση θα ξεκινήσει από το οξύ ακόμα στάδιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις Ισχιαλγίας / Οσφυαλγίας έχει φανεί πως η συντηρητική  αντιμετώπιση, που περιγράψαμε εν μέρει παραπάνω, είναι πιο αποτελεσματική από χειρουργική παρέμβαση ή / και φαρμακευτική αγωγή. Αυτό εξηγείται πολύ απλά. Πυρήνας του επαγγέλματος του Φυσικοθεραπευτή, είναι η μελέτη της ΚΙΝΗΣΗΣ. Πώς αυτή συμβαίνει, πότε παρεμποδίζεται, πώς μπορούν διαταραχές διαφόρων δομών και οργάνων να την επηρεάσουν. Αναλύοντας λοιπόν τα κινητικά πρότυπα του ασθενή, τις δραστηριότητες που εκλύουν ή καταστέλλουν τα συμπτώματά του, ο Φυσικοθεραπευτής έχει τη δυνατότητα να σας συστήσει να κάνετε την κατάλληλη κίνηση για να νιώσετε καλύτερα και όχι απλά να σας περιορίσει σε ξεκούραση στο κρεβάτι [η οποία είπαμε και παραπάνω πολλές φορές περισσότερο ζημιά κάνει παρά καλό]. Γι’ αυτό λοιπόν, στο οξύ στάδιο, θα σας συστήσει να ακολουθήσετε κάποια ήπια δραστηριότητα, θα σας εκπαιδεύσει σε απλές, εύκολες ασκήσεις διάτασης για την περιοχή της μέσης και του κάτω άκρου, θα σας υποδείξει παθητικές θέσεις που ανακουφίζουν από τον πόνο, θα εφαρμόσει Φυσικά Μέσα [Ηλεκτροθεραπεία / Θεραπευτικό Υπέρηχο κοκ]. Έτσι ώστε να περάσετε αργά αλλά σίγουρα στο υποξύ στάδιο, όπου ο πόνος πλέον είναι υποφερτός, ή εμφανίζεται περιστασιακά και αυτό μας επιτρέπει να αρχίσουμε την ενδυνάμωση της περιοχής. Ακόμα και όταν έχουμε να κάνουμε με μη μηχανικά αίτια πόνου όπως είναι στην Ισχιαλγία – Οσφυαλγία, πρέπει να γνωρίζουμε πως σε μια πάσχουσα περιοχή θα δημιουργηθούν σίγουρα δευτερευόντως μηχανικές αντισταθμίσεις και αποκλίσεις. Τι σημαίνει αυτό; Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα πρόγραμμα ασκήσεων που θα εξασφαλίσει ότι στη πάσχουσα περιοχή οι μύες λειτουργούν αποτελεσματικά, δηλαδή καλή σχέση μήκους – τάσης, δύναμη, ισχύ κλπ. Όταν λοιπόν μιλάμε  για αποτελεσματική Συντηρητική Θεραπεία, εννοούμε όχι μόνο αντιμετώπιση του πόνου αλλά απαραιτήτως και ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ.

Επικοινωνήστε μαζί μου μέσα από την Φόρμα Επικοινωνίας του AskYourPhysio για να επωφεληθείτε από μια Δωρεάν Κατ’οίκον Αξιολόγηση. Θα ενημερωθείτε λεπτομερώς για τις επιλογές κινητικής αποκατάστασης, θα επωφεληθείτε από ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι για να ενισχύσετε τα θετικά αποτελέσματα της Φυσικοθεραπείας κατ οίκον και πως θα αποτρέψουμε μαζί τυχόν δευτερεύουσες επιπλοκές και δυσκολίες στην καθημερινότητά σας.