AskYourPhysio

Ώμος

Η γληνοβραχιόνια άρθρωση [άρθρωση του ώμου] είναι η βασική άρθρωση της περιοχής του ώμου, με τους περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στο σώμα, η οποία ενώνει το χέρι με τον κορμό

Είναι μια από τις μεγαλύτερες και περιπλοκότερες αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα.anterior_shoulder_bones_ligs

Οι αρθρώσεις που συνθέτουν την ωμική ζώνη είναι: 

  •  η γληνοβραχιόνια, που ενώνει την ωμοπλάτη με το βραχιόνιο οστό,
  • η στερνοκλειδική,
  • η ακρωμιοκλειδική και
  • η ωμοπλατοθωρακική.

Η κεφαλή του βραχιονίου οστού, με το στρόγγυλο σχήμα της, εφάπτεται [το 1/4 της επιφάνειάς της περίπου] σε μια αβαθή σχεδόν επιφάνεια που είναι η ωμογλήνη

Αυτό καθιστά την άρθρωση, οστικά τουλάχιστον, ασταθή.  

Το πλεονέκτημα είναι η μεγάλη ελευθερία κινήσεων της άρθρωσης προς όλους τους άξονες [μετωπιαίο-οβελιαίο-εγκάρσιο] και το μειονέκτημα, ότι η σταθερότητά της  εξαρτάται από τους μαλακούς ιστούς που την περιβάλλουν, συνδέσμους και μυς με τους τένοντές τους. 

Οι σύνδεσμοι είναι μη συσταλτά στοιχεία, με περιορισμένη ελαστικότητα, ενώ οι μυς έχουν ικανότητα σύσπασης – επιμήκυνσης και είναι εκπαιδεύσιμοι ως προς τη δυνατότητά τους αυτή.

Εξαιτίας των παραπάνω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών στοιχείων, η άρθρωση του ώμου είναι επιρρεπής τόσο σε μηχανικούς τραυματισμούς, όσο και σε διάφορες διαταραχές των ιστών που την περιβάλλουν.

  • Παγωμένος Ώμος : φλεγμονή της περιοχής του ώμου, η οποία προκαλεί πόνο και δυσκαμψία [περιορισμό στην κίνηση]. Στο οξύ στάδιο ο ασθενής παρουσιάζει σοβαρό περιορισμό στην κίνηση, που παρεμποδίζει το επίπεδο λειτουργικότητάς του στην καθημερινή ζωή. 
  • Αστάθεια Ώμου : πολλές φορές συνδέεται με κάποιο τραυματικό γεγονός όπως π.χ. εξάρθρημα ώμου. Ωστόσο, μπορεί να υφίσταται και ανεξάρτητα από τραύμα. Στην δεύτερη περίπτωση, το άτομο έχει αυξημένη χαλαρότητα σε όλες τις αρθρώσεις του σώματος. Παρουσιάζει αδύναμους μύες του Στροφικού Πετάλου [μυς που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου] και της ωμοπλάτης. Η αδυναμία αυτή είναι αιτία πολλών μικροτραυματισμών λόγω υπέρχρησης στις παραπάνω δομές.  
  • Τενοντίτιδα Μυών Στροφικού Πετάλου : φλεγμονή σε κάποιον /-ους από τους τένοντες των μυών του Στροφικού Πετάλου.
  • Τενοντίτιδα Μακράς Κεφαλής του Δικεφάλου : συχνό φαινόμενο στην περιοχή του ώμου, με σύμπτωμα τον πόνο και την πρόσκρουση [συμπιέζονται οι μαλακοί ιστοί σε κίνηση της άρθρωσης]. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που εκτελούν δραστηριότητες πάνω από το επίπεδο των ώμων, επαναλαμβανόμενα. Η Φλεγμονή προκύπτει όταν τέτοιου είδους δραστηριότητες εκτελούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σύμπτωμά της είναι ο πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου.
  • Σύνδρομο Πρόσκρουσης : το σύνδρομο προκαλείται από χρόνια συμπίεση / “πρόσκρουση” των τενόντων των μυών του Στροφικού Πετάλου. Σταδιακά ο πόνος αυξάνεται και η άρθρωση γίνεται δύσκαμπτη, περιορίζεται το εύρος κίνησής της. Είναι πιο συχνό σε άτομα που κάνουν [λόγω δουλειάς συνήθως] επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το επίπεδο των ώμων. Κάποιες φορές προκαλείται από κάποιο τραυματισμό στην περιοχή του ώμου.

Επικοινωνήστε μαζί μου μέσα από την Φόρμα Επικοινωνίας του AskYourPhysio για να επωφεληθείτε από μια Δωρεάν Κατ’οίκον Αξιολόγηση. Θα ενημερωθείτε λεπτομερώς για τις επιλογές κινητικής μυοσκελετικής αποκατάστασης, θα επωφεληθείτε από ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι για να ενισχύσετε τα θετικά αποτελέσματα της Φυσικοθεραπείας κατ οίκον και πως θα αποτρέψουμε μαζί τυχόν δευτερεύουσες επιπλοκές και δυσκολίες στην καθημερινότητά σας.