AskYourPhysio

Σύνδρομο Down

Tο σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή. Η γενετική αλυσίδα κάθε ανθρώπου αποτελείται από 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, τα οποία καθορίζουν την ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Όταν στο ζεύγος χρωμοσωμάτων 21 υπάρχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα, έχουμε αυτό που ονομάζεται τρισωμία 21 [Σύνδρομο Down].

Τα παιδιά με Τρισωμία 21, αναπτύσσονται με διαφορετικό ρυθμό ενδομήτρια και γεννιούνται με κάποια κοινά φυσικά χαρακτηριστικά, καθώς και με πιθανότητες να εμφανίσουν δευτερεύοντα προβλήματα υγείας.

Ποια είναι αυτά;

Φυσικά χαρακτηριστικά : μικρή πλατιά μύτη, μικρά αυτιά, μάτια με κλίση προς τα πάνω και αρκετή απόσταση μεταξύ τους, χαμηλός μυϊκός τόνος [υποτονία], χαλαρές [υπερελαστικές αρθρώσεις], μονήρης πτυχή σε όλη την παλάμη [φυσιολογικά υπάρχουν περισσότερες από μια πτυχές], μεγάλη απόσταση μεταξύ πρώτου και δεύτερου δακτύλου [κλινοδακτυλία].

Δευτερεύοντα προβλήματα υγείας : καρδιακές ανωμαλίες, προβλήματα ακοής / όρασης, μυοσκελετικά προβλήματα [ατλαντοαξονική αστάθεια, υποτονία], ορμονικές διαταραχές.

Κάθε παιδί είναι μοναδικό.

Η αναπτυξιακή τους ωρίμανση, θα είναι αποτέλεσμα πολλών συνισταμένων , όπως ας πούμε η παρακολούθηση, η πρόληψη, η πρώιμη παρέμβαση, για να ενισχυθούν γνωστικά, κινητικά και όχι μόνο.

Τα παιδιά αυτά μπορεί να μη θεωρούνται τυπικά, ωστόσο, ακριβώς επειδή προσπαθούν για κάθε τους κατάκτηση, αναπτύσσουν ένα αξιοθαύμαστο δυναμικό!

Η Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία μπορεί να προσφέρει πολλά για να εμπλουτίσει το κινητικό ρεπερτόριο ενός παιδιού με Σύνδρομο Down, ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Για παράδειγμα, τα περισσότερα παιδιά με Σύνδρομο Down περπατούν περίπου στους 24 μήνες [αντί για 10-12 μηνών που είναι το τυπικό]. Ένα παιδί το οποίο παρακολουθείται από τόσο νωρίς από Π. Φυσικοθεραπευτή, θα επιτύχει το ορόσημο της βάδισης χωρίς επιβαρυντικές αντισταθμίσεις και σε πολλές περιπτώσεις λίγο νωρίτερα. Πιο συγκεκριμένα, η γενικευμένη υποτονία που παρουσιάζουν, σε συνδυασμό με τις χαλαρές αρθρώσεις μπορούν να προκαλέσουν προσαρμοστικές αντισταθμίσεις όσον αφορά τις αρθρώσεις των ισχίων [βάδιση με τα ισχία σε έξω στροφή], δυσκαμψία στα γόνατα [η σταθερότητα σε μια υπερελαστική άρθρωση που περιβάλλεται από υποτονικούς μύες, συνήθως πετυχαίνεται με το «κλείδωμα» της άρθρωσης, υπερέκταση γονάτων], βλαισότητα, καθιστή με αυξημένη λόρδωση και πολύ «ανοιχτές» τις αρθρώσεις των ισχίων [αυξημένη απαγωγή], αυξημένη λόρδωση στην όρθια στάση. Αυτές τις αντισταθμίσεις έρχεται να αντιμετωπίσει ο Παιδιατρικός Φυσικοθεραπευτήςμε ασκήσεις για αύξηση της σταθερότητας των αρθρώσεων, μυϊκή ενδυνάμωση, ενίσχυση των αναπτυξιακών οροσήμων, βελτίωση της κεντρικής σταθερότητας [κορμός] που θα βοηθήσει άμεσα στην αστάθεια των αρθρώσεων και πολλά ακόμα.

Επικοινωνήστε μαζί μου μέσα από την Φόρμα Επικοινωνίας του Φόρμα Επικοινωνίας του AskYourPhysio για να επωφεληθείτε από μια Δωρεάν Κατ’οίκον Αξιολόγηση. Θα ενημερωθείτε λεπτομερώς για το τι σημαίνει κάθε τι που κάνει το παιδί σας κινητικά, τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να ενισχύσετε αυτήν την διαδικασία και ποια τα οφέλη μια Φυσικοθεραπευτικής Παρέμβασης.