AskYourPhysio

Φυσικοθεραπεία με Φυσικά Μέσα

Για την αύξηση της θετικής επίδρασης της Φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας υπάρχει η δυνατότητα χρήσης Φυσικών Μέσων όπως τα παρακάτω. 

Το AskYourPhysio έρχεται στο σπίτι σας με πλήρη εξοπλισμό και φορητά μηχανήματα Φυσικοθεραπείας!

  • Θερμοθεραπεία [θερμά επιθέματα]

Με την χρήση θερμών επιθεμάτων στοχεύουμε στην αύξηση της θερμοκρασίας του σημείου που μας ενδιαφέρει επιφανειακά ή εν τω βάθει. Η θερμοθεραπεία αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό, προκαλεί αγγειοδιαστολή και αυξάνει την διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων.

  • Κρυοθεραπεία [ψυχρά επιθέματα, μάλαξη με πάγο]

Χρησιμοποιείται σαν επικουρικό μέσο αντιμετώπισης μυοσκελετικών και νευρομυϊκών διαταραχών. Η εφαρμογή της μειώνει την ταχύτητα νευρικής αγωγιμότητας και άρα την αίσθηση του πόνου, βοηθάει στον μυϊκό σπασμό και ελαττώνει το αιμάτωμα και το οίδημα.

  • Ηλεκτροθεραπεία είναι η εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος για θεραπευτικούς σκοπούς [στο AskYourPhysio εφαρμόζουμε Θεραπευτικό Υπέρηχο για ενίσχυση των διεργασιών επούλωσης σε τραυματισμούς και κακώσεις, TENS για αντιμετώπιση του πόνου και EMS για ενδυνάμωση μυών]

 

Ο Θεραπευτικός Υπέρηχος είναι ένα μέσο Ηλεκτροθεραπείας που εφαρμόζουμε στο AskYourPhysio

Η εφαρμογή του ενισχύει την επούλωση των τραυματισμένων ιστών και μειώνει την φλεγμονή. Ο Θεραπευτικός Υπέρηχος δημιουργεί μηχανικά ακουστικά κύματα τα οποία παράγουν ενέργεια, αυτή η ενέργεια εισερχόμενη κάτω από το δέρμα, προκαλεί μικρο-δονήσεις στα κύτταρα οι οποίες βελτιώνουν και ενισχύουν τις επουλωτικές διεργασίες στους τραυματισμένους ιστούς, ενώ μειώνουν τον πόνο. Όταν εφαρμόζουμε Θεραπευτικό Υπέρηχο χρησιμοποιούμε ένα διαβιβαστικό μέσο, σε αυτήν την περίπτωση ειδικού τζελ, ούτως ώστε τα υπερηχητικά κύματα να μην διαχέονται στον αέρα αλλά να διοχετεύονται στο δέρμα και στους παρακείμενους υποδόριους ιστούς [στρώσεις κάτω από την επιφάνεια του δέρματος].

  1.  είναι μια αποτελεσματική μέθοδος που επουλώνει και δρα αναλγητικά χωρίς να είναι δυσάρεστη στον ασθενή.
  2. xρησιμοποιείται με επιτυχία σε τραυματισμούς [λόγου χάρη σε θλάση ή διάστρεμμα ή σύνδρομα υπέρχρησης] των μαλακών ιστών [μύες, τένοντες, συνδετικός ιστός].
  3. χρήση του μπορεί να γίνει τόσο στο οξύ όσο και στο χρόνιο στάδιο ενός τραυματισμού. 

 

Το TENS [Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation] στοχεύει στην αντιμετώπιση του πόνου, αναστέλλει την ροή του ερεθίσματος του πόνου από την περιοχή του σώματος που εκδηλώνεται ο πόνος προς τον εγκέφαλο όπου γίνεται αντιληπτό το ερέθισμα του πόνου. Είναι μια σημαντική εναλλακτική μέθοδος, ειδικά έναντι φαρμάκων, χωρίς σχεδόν καθόλου παρενέργειες. Με μόνο ένα φορητό μηχάνημα ρύθμισης προγραμμάτων και αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια για εύκολη εφαρμογή παντού στο σώμα. 

Η συχνότητα, ένταση και διάρκεια εφαρμογής προσαρμόζεται σύμφωνα με την αίσθηση του ασθενή [πότε νιώθει την καλύτερη ανακούφιση] και τις ρυθμίσεις στο μηχάνημα από τον Φυσικοθεραπευτή.

Το TENS  επιδρά με τους ακόλουθους τρόπους στην αναλγησία του ασθενή.

  1. Σε υψηλή συχνότητα το TENS  ερεθίζει συγκεκριμένες νευρικές απολήξεις “αναλγησίας” για να στείλουν “μήνυμα” στον εγκέφαλο μπλοκάροντας άλλες νευρικές απολήξεις που μεταφέρουν το ερέθισμα του πόνου [από το σημείο του σώματος που εκδηλώνει το σύμπτωμα του πόνου].
  2. Σε χαμηλή συχνότητα το TENS προωθεί την παραγωγή ενδορφινών, ορμόνες που έχουν φυσική αναλγητική δράση.

 

Στο EMS [Electric Muscle Stimulation] εφαρμόζουμε τα ηλεκτρόδια πάνω στο δέρμα [σε συγκεκριμένα σημεία, σύμφωνα με την / τις μυϊκές ομάδες που θέλουμε να ενεργοποιήσουμε], στη συνέχεια  ένας παλμός / ηλεκτρικό φορτίο αποστέλλεται στο μυ / μυϊκή ομάδα φορτίζοντας τις ίνες των μυών και προκαλείται έτσι σύσπαση των στοχευμένων μυών. Επί της ουσίας δημιουργούμε τεχνητά αυτό που οι μύες κάνουν μόνοι τους όταν κινούμαστε ή ασκούμαστε! 

Γιατί και πότε το χρειαζόμαστε αυτό;

Μπορούμε να εφαρμόσουμε EMS [Electric Muscle Stimulation] σε περιπτώσεις μετεγχειρητικής αποκατάστασης όπου ο ασθενής μπορεί να χρειάζεται να κινεί το μέλος με προσοχή, ή για να προληφθεί η απώλεια μυϊκής μάζας και η μυϊκή αδυναμία που προκαλείται μετά από παρατεταμένη περίοδο ακινησίας, ή σε περιπτώσεις όπου το μετεγχειρητικό πρωτόκολλο υπαγορεύει κίνηση χωρίς το άκρο να φέρει βάρος, παραδείγματος χάριν σε χειρουργείο ανακατασκευής πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Μελέτες έδειξαν ότι το EMS σε συνδυασμό με την ενεργό άσκηση ήταν πιο αποτελεσματικό από την ενεργό άσκηση μόνο, στην ανάκτηση της αντοχής του τετρακέφαλου και της κανονικής μηχανικής βάδισης [μετά από χειρουργείο ανακατασκευής πρόσθιου χιαστού συνδέσμου].

Συμπληρωματικά, το EMS χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις μικροφλεγμονών, μυϊκών σπασμών για να βελτιώσει την αιματική κυκλοφορία και άρα να ενισχύσει τις διεργασίες αυτο-ίασης του οργανισμού.

Επιπρόσθετα,έχει αποδειχθεί χρήσιμο στην διαδικασία [επαν]εκπαίδευσης μιας μυϊκής ομάδας, διεγείροντας την επιθυμητή μυϊκή ομάδα έτσι ώστε ο ασθενής να αποκτήσει “μνήμη” της συγκεκριμένης σύσπασης και να βελτιώσουμε μαζί με κατάλληλες ασκήσεις την σταθερότητα και κινητικότητα στην στοχευμένη περιοχή του σώματος. Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια λειτουργική κύφωση  [δουλειά γραφείου, πολλές ώρες σε κινητό και τάμπλετ με κάμψη θώρακα και αυχένα] η οποία προκαλεί μυϊκούς σπασμούς και περιορισμό του εύρους κίνησης αυτών των περιοχών, μπορούμε να εφαρμόσουμε EMS για να διεγείρουμε τους εν τω βάθει εκτείνοντες του αυχένα για να βοηθήσουμε τον ασθενή να πετύχει επίγνωση και αποτελεσματικότερη ενεργοποίηση των αντίστοιχων μυών και  να συνεχίσουμε με ασκήσεις 

 

Επικοινωνήστε μαζί μου μέσα από την Φόρμα Επικοινωνίας του AskYourPhysio για να επωφεληθείτε από μια Δωρεάν Κατ’οίκον Αξιολόγηση. Θα ενημερωθείτε λεπτομερώς για τις επιλογές αποκατάστασης και τι μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την βέλτιστη αυτονομία και λειτουργικότητά σας