Η αναπνοή διαφέρει από άτομο σε άτομο σημαντικά και εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, την εργασία, τη φυσική δραστηριότητα, το περιβάλλον, τη θερμοκρασία, το σωματικό βάρος, το υψόμετρο κ.α.
Η Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία μπορεί να επιδράσει θετικά σε ασθενείς με διάφορες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Ο στόχος μπορεί να είναι η αντιμετώπιση της δύσπνοιας και ο έλεγχος συμπτωμάτων, η κινητικότητα και βελτίωση ή διατήρηση του επιπέδου λειτουργικότητας, ο καθαρισμός αεραγωγών και ενίσχυση ή υποστήριξη του βήχα.
Στο AskYourPhysio εφαρμόζουμε τεχνικές που είναι ικανές να βοηθήσουν και να συνδράμουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενή που πάσχει από κάποια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος.
Οι στρατηγικές / τεχνικές για να επιτευχθεί αυτό μπορεί να είναι:
Η ικανότητα προσαρμογής της αναπνοής στις εκάστοτε ανάγκες του οργανισμού ονομάζεται “ρύθμιση της αναπνοής” και ελέγχεται εν μέρει μόνο από το κεντρικό νευρικό σύστημα [προμήκης μυελός, πνευμονοταξικό κέντρο, υποθάλαμος, κινητικός φλοιός].
Η αναπνοή, όπως αναφέρεται και παραπάνω δεν είναι μία απόλυτα αυτόματη λειτουργία, όπως η λειτουργία της καρδιάς. Επειδή οι αναπνευστικοί μύες είναι σκελετικοί, η σύσπαση τους εξαρτάται από κινητικούς νευρώνες. Οι κινητικοί νευρώνες των αναπνευστικών μυών βρίσκονται κάτω από συνειδητό έλεγχο. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα να μεταβάλλουμε ή να αναστείλουμε προσωρινά τον ρυθμό της αναπνοής [όπως για παράδειγμα κατά την διάρκεια μιας ομιλίας ή κατά την διάρκεια μιας βουτιάς στην θάλασσα] ή να εκπαιδευτούμε σε ένα λειτουργικότερο πρότυπο αναπνοής, στην περίπτωση κάποιας παθολογίας [καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, ΧΑΠ κλπ] από έναν ειδικό.
Σε ποιες παθήσεις είναι ωφέλιμη η Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία ;
Η Φυσικοθεραπεία κατ οίκον μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση διαταραχών του Αναπνευστικού Συστήματος στα πλαίσια της διεπιστημονικής ομάδας που παρακολουθεί τον ασθενή με διαταραχή του αναπνευστικού.
Οι αναπνευστικές διαταραχές διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αποφρακτικές και περιοριστικες.
Αποφρακτικού τύπου ορίζονται εκείνες οι διαταραχές, κατά τις οποίες ο ασθενής δεν μπορεί να εκπνεύσει όλο το οξυγόνο από τα πνευμόνια του. Αυτό συμβαίνει λόγω της στένωσης των αεραγωγών. Έτσι δυσχεραίνει η διαδικασία διέλευσης του αέρα από και προς τους πνεύμονες. Μετά από κάθε εκπνοή αέρας παραμένει στους πνεύμονες και η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται όταν το άτομο κάνει έντονη δραστηριότητα και άρα η αναπνευστικό ρυθμός αυξάνεται.
Περιριστικού τύπου διαταραχές του αναπνευστικού θεωρούνται εκείνες κατα τις οποίες ο ασθενής αδυνατεί να γεμίσει τους πνεύμονες με οξυγόνο. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει κάποιου είδους μηχανικός περιορισμός που εμποδίζει τον ασθενή στην εισπνοή οξυγόνου. Αυτός μπορεί να είναι περιορισμός των αναπνευστικών μυών ή περιορισμός στη δομή των πνευμόνων ή τέλος περιορισμός που προκύπτει από τους προσκείμενους μαλακούς ιστούς.
Επικοινωνήστε μαζί μου μέσα από την Φόρμα Επικοινωνίας του AskYourPhysio για να επωφεληθείτε από μια Δωρεάν Κατ’οίκον Αξιολόγηση. Θα ενημερωθείτε λεπτομερώς για τις επιλογές αποκατάστασης και τι μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την βέλτιστη αυτονομία και λειτουργικότητά σας.