τι ειναι η φυσικοθεραπεια

Τι είναι η Φυσικοθεραπεία

Η Φυσικοθεραπεία ανήκει στα παραϊατρικά επαγγέλματα και απευθύνεται σε άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, αναπηρίες ή παθήσεις που προκαλούν δευτερεύοντα κινητικά προβλήματα.

Η Φυσικοθεραπεία όμως κάνει ακόμα περισσότερα, προωθεί την ανάπτυξη, την καλή υγεία. Αντιμετωπίζει τον πόνο, ενισχύει την ψυχική υγεία και προωθεί μέσα από την πρακτική της την έννοια της αυτο-φροντίδας.

Τι κάνει ένας Φυσικοθεραπευτής;

Η αρρώστια επηρεάζει συνήθως όλους τους τομείς της ζωής μας, υγεία, εργασία, προσωπική ζωή, ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση. Ένας Φυσικοθεραπευτής καλείται να συμβάλλει με τις γνώσεις και την επιστήμη του στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, να ενισχύσει την προσπάθεια επιστροφής μας στην κανονικότητα που ξέρουμε και έχουμε ανάγκη, απλά ίσως με λίγο καλύτερη υγεία. Μας αντιμετωπίζει ως ένα σύνολο και όχι μόνο απλά την πάθησή μας. Στόχος είναι πάντα η αποκατάσταση και η βελτίωση σε όλους τους τομείς της ζωής που μπορεί να ανατράπηκαν από μια ασθένεια.

Γιατί να κάνω Φυσικοθεραπεία (αντί για φαρμακευτική αγωγή ή γυμναστική);

Η Φυσικοθεραπεία είναι μια επιστήμη με αποδεδειγμένα αποτελεσματικές μεθόδους παρέμβασης.

Τα φάρμακα είναι απαραίτητα και ωφέλιμα αλλά δεν επιδρούν πάντα αποτελεσματικά σε όλες τις περιπτώσεις. 

Η Φυσικοθεραπεία είναι μια συντηρητική μέθοδος που μας  προσφέρει τα εργαλεία να αντιμετωπίσουμε την κατάστασή μας, χωρίς παρεμβατικά μέσα [όπως π.χ. είναι μια χειρουργική επέμβαση]. Τα αποτελέσματά της εξαρτώνται από την δεινότητα και τον επαγγελματισμό του Φυσικοθεραπευτή και την δική μας προσωπική προσπάθεια να γίνουμε καλύτερα [συμμετέχοντας στις ασκήσεις, αλλάζοντας πρότυπα κίνησης που μας ζημιώνουν, φροντίζοντας το σώμα και την υγεία μας γενικότερα].

Η γυμναστική είναι ένας θαυμάσιος τρόπος ενίσχυσης της φυσικής μας κατάστασης, ωστόσο δε μπορεί να βοηθήσει σε κατάσταση ασθένειας. 

Ένας Φυσικοθεραπευτής κατέχει τις εξειδικευμένες γνώσεις που χρειάζονται [ανατομίας, φυσιολογίας, παθολογίας, κινησιολογίας] για να μπορέσει να αξιολογήσει και έπειτα να παρέμβει αποτελεσματικά στην πάθηση:

Η φαρμακευτική αγωγή, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του πόνου, πολλές φορές είναι σωτήρια. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις όπου λειτουργεί σαν πανάκεια, η λύση σε κάθε πρόβλημα. 

Για παράδειγμα, μια αυχεναλγία. Παρουσιάζεται με εξάρσεις και οξέα στάδια πόνου και με υφέσεις. Η αντιμετώπισή της έγκειται στην σωστή διάγνωση και κατάλληλη επιλογή παρέμβασης. Εάν δεν έχει νευρολογικά αίτια ή δεν συνυπάρχει κάποια σοβαρή παθολογία, μπορούμε αντί να αντιμετωπίσουμε το αποτέλεσμα, που είναι ο πόνος [με αναλγητικά φάρμακα], αντ’ αυτού, να αντιμετωπίσουμε την αιτία του. Δηλαδή να παρέμβουμε στους επιβαρυμένους και σφιχτούς μύες της περιοχής, να ενδυναμώσουμε μυϊκές ομάδες, να διδάξουμε σωστότερα πρότυπα στάσης και κίνησης για την καθημερινότητα ενός ατόμου με παθολογία στον αυχένα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.