
Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας [WHO] αναφορικά με το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας που χρειάζεται να έχουν τα παιδιά ηλικίας από 1 έως και 5 ετών.
Τι λέει ο WHO : [Infants] Βρέφη, μικρότερα του 1 έτους δηλαδή
- Φυσική δραστηριότητα πολλές φορές μέσα στη μέρα [τουλάχιστον 30 λεπτά στο σύνολο στην Μπρούμυτα θέση, όταν το βρέφος είναι ξύπνιο και υπό επίβλεψη αν είναι κάτω των 6 μηνών], σε παιχνίδια και δραστηριότητες που γίνονται στο πάτωμα.
- Δεν θα πρέπει να είναι περιορισμένο σε καθίσματα / relax για πάνω από 1 ώρα συνολικά μέσα στη μέρα.
Tip από AskYourPhysio : Είναι τεράστιο το όφελος για την ανάπτυξη του παιδιού κατά τον πρώτο χρόνο ζωής από το παιχνίδι που δίνει ελευθερία κινήσεων και άρα εξερεύνησης από μία ασφαλή και απαραίτητη γι’ αυτή την ηλικία θέση ,την Μπρούμυτα θέση [Prone Lying / Tummy time] στο πάτωμα.
Τι λέει ο WHO : [Toddlers] Νήπιο 1 έως 2 ετών
- Τουλάχιστον 180 λεπτά ποικίλης δραστηριότητας μέσα στην μέρα [με διαφόρων βαθμών ένταση]. Για παιδιά κάτω των 2 ετών δεν συνίσταται Χρόνος σε Οθόνες [κινητά / τάμπλετ / τηλεόραση].
Tip από AskYourPhysio : Η συμπλήρωση του 1ου έτους ζωής σε ένα παιδί σηματοδοτείται από την έναρξη της βάδισης, την σταδιακή ανάπτυξη κάποιου βαθμού δεξιοτεχνίας σε δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας, αξιοθαύμαστη ωρίμανση στο παιχνίδι και στις ικανότητες αλληλεπίδρασης με το άμεσο περιβάλλον. Όλα αυτά δεν μπορούν να αποκτηθούν, εάν το παιδί δεν είναι ελεύθερο να κινηθεί, να εξερευνήσει, να συρθεί, να μπουσουλήσει, να λερωθεί. Η βέλτιστη ανάπτυξη του παιδιού σε όλα τα επίπεδα – κινητικό / γνωστικό / συναισθηματικό – συμβαίνει μόνο όταν του επιτρέπεται να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, είτε αυτό είναι οι άνθρωποι που το φροντίζουν είτε ο φυσικός χώρος στον οποίο μεγαλώνει!
Τι λέει ο WHO : [Children] Παιδιά 3 – 4 ετών
- Τουλάχιστον 180 λεπτά ποικίλης δραστηριότητας μέσα στην μέρα [με διαφόρων βαθμών ένταση] από τα οποία τα 60 λεπτά να είναι μέτριας προς υψηλής έντασης δραστηριότητα. Ο Χρόνος στην Οθόνη δε θα πρέπει να ξεπερνά τη 1 ώρα!
Tip από AskYourPhysio : Σε αυτό το ηλικιακό στάδιο, έχουμε μπροστά μας ένα παιδί ικανό να τρέχει, να χοροπηδά, να ανεβοκατεβαίνει σκαλιά, να παίζει κουτσό και άλλα παιχνίδια τα οποία του δίνουν την δυνατότητα να αλληλεπιδρά με συνομηλίκους του, να εξελίσσει τις δεξιότητές του μέσα από την χαρά της επανάληψης. Το παιχνίδι έχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς υιοθετεί πολύ την μίμηση και τους ρόλους, χρησιμοποιεί την φαντασία για να συνθέσει παιχνίδια και ιστορίες. Η εύκολη πρόσβαση ενός παιδιού σε αυτή την ηλικία σε Οθόνες [κινητών / τάμπλετ / τηλεοράσεων] σημαίνει πως μειώνεται ο χρόνος αλλά και το κίνητρο ενασχόλησης με όσα αναφέραμε παραπάνω!
https://t.co/hyqKXTCMf5?amp=1